Alkohol är ett gift för kroppen och dessutom beroendeframkallande, som kan vara problematiskt. Men att monopol på försäljningen i Sverige och begränsade öppettider har en positiv effekt mot ökad konsumtion och beroendeproblematik, finns det inga konkreta belägg för. Snarare kan den önskade effekten bli den motsatta, om vi tar hänsyn till faktorer som till exempel, hur beroendepersonligheter fungerar.

Ur en utredning på beställning av regeringskansliet, kring effekterna av Systembolagets öppettider kan utläsas följande:

”Det finns en viss osäkerhet kring dessa resultat eftersom avsaknaden av kontrollområde gör det svårt att kontrollera för andra faktorer. Det kan nämnas att utvärderingarna på 80-talet fann vissa indikationer men inte några tydliga effekter på totalkonsumtionen, men då användes en annan metod och färre observationer.
Mycket har förändrats sedan lördagsstängningen på 80-talet; vi har fått fler restauranger och ett ökat utbud av illegal sprit, tillgänglig såväl var- dag som helg. Det är sålunda inte uppenbart vilka effekter man har att räkna med vid ett öppnande på lördagar” *

I de flesta fall är det inte ett fysiskt beroende till substanser som är det initiala problemet, utan det handlar främst om en flykt från upplevda känslor, som till exempel stress eller sorg. Många vet inte hur de ska ta hand om sina känslor när de blir för jobbiga eller starka. Då kan det vara en utväg att tillfälligt trycka undan obehaget genom självmedicinering med någon form av ”drog” såsom alkohol, droger, tabletter eller socker. Detta beteende kan i sin tur resultera i ett fysiskt beroende, av till exempel alkoholen.

Problemet med att individer vet att det är svårt att köpa alkohol på kvällar och helger kan vara att personen då känner sig tvungen att bunkra upp hemma. Detta gäller både dem med en beroendeproblematik och de som till exempel vill kunna servera vin om de kommer på att ha spontan middag eller bjudning av något slag.

Inköpen för att bygga upp ett tryggt lager hemma kan ske på Systembolaget när det väl är öppet, eller som många gör – beställer på nätet eller åker utomlands och köper på sig 20 flaskor vin, hundratals öl, lite Whiskey, bubbel och avec.

Vad händer när en individ med svaghet för alkohol har bunkrat upp hemma?

Vi kan ta exemplet med hur många av oss inte kan ha godis hemma för då äter vi upp det. Naturligtvis vill vi bjuda på godsaker ibland men då är det bara att gå att köpa det i affären, just för tillfället. Vi vet att den möjligheten finns och vi behöver inte bunkra upp med godis hemma och därmed utsätta oss för den stora risken – att vi proppar i oss för mycket av sådant vi mår dåligt och blir sjuka av, för att vi har det på det mest lättillgängliga stället, nämligen i hemmet.

Dålig tillgänglighet på inköp av alkohol kan alltså leda till den allra farligaste och närmsta tillgängligheten – att i stället bygga upp ett lager med ”giftet” hemma. Hur fort jobbiga känslor kommer upp finns trösten där, bara några steg bort. Innan du hinner blinka har det slunkit ner två glas. Det är just den första klunken, det första glaset som är avgörande, sedan är det igång.

Däremot om en individ får jobbiga känslor och känner sig lite nere när han eller hon sitter hemma i mysbyxor, är steget betydligt längre att kanske behöva duscha och klä på sig för att sedan gå ut bland folk och ta sig till Systembolaget – eller för den delen till mataffären om det nu skulle kunna gå och köpa vin där.

För den som inte vill ”gömma sig” hemma och får sug efter alkohol finns dessutom restauranger, pubar och krogar som serverar alla dagar i veckan, där individer som har alkoholproblem även kan förstöra sin ekonomi eftersom det är väldigt dyrt med alkohol ute på lokal i Sverige.

Även de som inte har några större problem med alkoholen kan öka sin konsumtion genom att det finns ett lager med alkoholhaltiga drycker hemma. Det kan plockas fram vin eller några starköl till middagen eftersom de ändå finns där hemma. ”De var ju så billiga i Tyskland, då kan vi unna oss även på en onsdagskväll.”

Även om tanken kan vara god med att minska tillgängligheten av alkohol genom begränsade öppettider och få inköpsställen, kan det med ovan resonemang snarare få motsatt effekt på konsumtionen. Kanske är det så att dessa begränsade inköpsmöjligheter främst drabbar ”vanliga” människor, som bara hade velat kunna köpa en bra flaska vin till ett rimligt pris, att dricka till den spontana söndags-middagen.

 

 

Om du har problem med alkoholen kontakta Anonyma Alkoholister (AA), de har ett fint program som kan hjälpa dig om du följer det: http://www.aa.se/

Vid problem med stress, ångest och annat mentalt kan jag hjälpa dig. För frågor och tidsbokning skriv till: info@erikaohlsson.se

 

* https://www.regeringen.se/49bbe4/contentassets/c39f29a509444e618886e01f608fb785/del-2-fr.o.m.-bilaga-3

erika
erika.ohlsson@gmail.com

Ett svar på ”BAKSIDAN MED ALKOHOLMONOPOL – BEROENDEPERSONER BUNKRAR UPP MED ALKOHOL HEMMA

  1. Även små barn noterar både ett och annat omkring sig…
    Minns att jag som liten (snäll) gosse såg köerna utanför Bolaget på fredagarna. (senare på lördagarna).
    Förstod inte varför, redan då.
    Kan man inte ha alkohol hemma mer än EN dag dvs köpa på lördag, slut på måndag, då är man redan illa ute..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *